U hebt wellicht veel vragen. Logisch. In uw zoektocht naar de juiste zonnepanelen gaat u niet over één nacht ijs. Hier vindt u onze veelgestelde vragen over zonnepanelen. Meteen een helder antwoord op uw vragen. Hebt u andere vragen? Contacteer ons gerust!
Zonnepanelen gaan minstens 25 tot 30 jaar mee. Ook bekijken wij de instralingsgevens die openbaar zijn. We kunnen zo jaar per jaar onderzoeken of er eventueel verlies van rendement is op uw installatie. Vanzelfsprekend gaan onze experten na hoe ze uw rendement zo hoog mogelijk kunnen houden. En ze grijpen in waar nodig.
Voor de omvormers houdt u best rekening met een vervanging na 10 tot 12 jaar. Dit is dan ook de enige vervangings- of reparatiekost. Daarom raden wij u aan om de garantie niet langer te nemen dan 12 jaar. Want dan zou u extra betalen voor een vervangingsomvormer die binnen 12 jaar hopeloos verouderd is. Niet doen.
Dus? Als het nodig is dan kan de omvormer zó voor een schappelijke prijs vervangen worden.
Soms in tegendeel! Klinkt dit raar in de oren? Het zit zo: op de licht bewolkte dag in de lente voelen uw panelen minder warm aan dan op die hete zomerdag. En als de panelen het minder warm hebben dan kunnen ze makkelijker zonlicht in stroom omzetten. Wat u meer opbrengt dus. Kan u uw nieuwsgierigheid even niet bedwingen? Als u een opbrengstmeter hebt, dan kunt u uw rendement op elk moment bekijken!
Hier is het antwoord kort. Neen. Dit is niet oké. Omwille van verlies aan rendement. Probeer ook te vermijden dat hoge bomen al te veel schaduw maken op uw dak met zonnepanelen.
Gelukkig voor ons schijnt de zon als het ware doorheen de wolken. We krijgen dan een soort diffuus zonlicht dat ons indirect bereikt door een dikke wolkenlaag heen. Goed voor ons, maar ook goed voor de panelen. Zo kan een zonnepaneel ook perfect elektriciteit produceren als het bewolkt is. Juist daarom zijn panelen in België rendabel en verdient u alles op termijn terug. Vanzelfsprekend is uw rendement wel hoger als de zon schijnt aan een blauwe hemel. De dagen in de winter zijn ook veel korter dan in de zomer. De langste dagen leveren het meest op.
Het is zonneklaar: wij onderzoeken de bestaande ligging en helling van uw dak. Ligt uw dak zuidelijk, oostelijk of westelijk, dan is het oké. Natuurlijk is de zuidelijke ligging de beste. Maar ook panelen die naar het oosten of het westen kijken, kunnen voldoende stroom opwekken. Alleen een noordgerichte dakkant is niet geschikt voor zonnepanelen.
Ideaal is ook het installeren van uw zonnepanelen op een losstaande stand. Zo kunnen wij uw helling en juiste windrichting perfect maken. En zo hebt u het perfecte rendement.
Zeker, zonnepanelen kunnen op elk type dak geïnstalleerd worden. Een zadeldak, een plat dak, of welke vorm ook: het kan. Wij passen onze constructie aan aan uw dak. Natuurlijk streven wij naar de beste oplossing wat betreft windrichting, helling, ligging, het aantal zonnepanelen, enzovoort. Uw dak moet natuurlijk ook in goede staat zijn.
Wij kunnen uw panelen trouwens ook losstaand plaatsen op een oplopende stand of helling. Zo kunnen wij de juiste windrichting en ligging tegenover de zon perfect inschatten. Dit maakt uw installatie perfect rendabel.
Niet nodig! Wij installeren gewoon de zonnepanelen met metalen rails op uw dakpannen. Dus op uw bestaande dak. Ook aan uw elektriciteitsnet hoeft niks veranderd. Eén uitzondering: als u een plat dak hebt, dan komt er een speciale verzwaarde opstelling op. Deze staat dan los op uw dak.
Mensen houden bij hun aankopen almaar meer rekening met het milieu. Ook in technologie. Zoals bij zonne-energie. Met andere woorden dergelijke technologie wordt steeds groener en duurzamer. Nemen we als voorbeeld Zuid-Spanje. Daar heeft zonne-energie binnen een vijftal jaar volledige slagkracht en dit zonder premies. Natuurlijk zal dit met ons Belgisch weertype iets langer duren. Maar iedereen weet het: de vroege investeerders in zonnepanelen hebben gelijk, en zonne-energie is een blijver!
Waarom? Vooreerst zijn er de hoge subsidies in Vlaanderen. Een fikse aanmoediging voor de mensen om er in te stappen. En, niet te vergeten: het belang van het milieu. De perfecte groene energie, die onze broeikasgassen en andere schadelijke gassen fundamenteel terugdringen. Zo hebben we eindelijk die energie met respect voor de natuur en onze leefwereld. Wij helpen de klimaatopwarming tegen te gaan en wij creëren een gezonde en veilige plaats voor onze kinderen.
Doen! Uw netto opbrengst zal meestal hoger liggen dan wanneer u alles met eigen middelen betaalt. Zelfs al houdt u rekening met de rentes op uw lening. De woonbonus en de rentepremie van 1,5% spelen een belangrijke rol. Ook zien we vaak dat bankiers positief staan tegenover een investering in zonne-energie, aangezien ze weten dat de opbrengst zeker is.
U moet ze in feite niet onderhouden. Ze onderhouden zichzelf! Ze zijn sterk en glad, en ze zijn hellend geplaatst. Dit wil zeggen dat ze gereinigd worden door weer en wind. Een fikse regenbui maak uw panelenhelling weer proper. U wou dat het met uw ruiten ook zo was! Bovendien zijn de panelen sterk genoeg om sneeuw, storm, hagel en vorst te weerstaan. Eén uitzondering: als u ziet dat uw panelen vuil zijn door bladeren of vogelpoep dan is het aangeraden om de panelen toch occasioneel eens te kuisen.
Ja. En wel op twee manieren. Ten eerste is er Eandis. Zij houden in de gaten hoeveel elektriciteit u als eigenaar van zonnepanelen ‘injecteert' in hun netwerk. Sinds 2009 stelt Eandis dat er per fase maar 5kW vermogen mag aangesloten worden. Dus als uw huis op één fase aangekoppeld is aan het net kan u maximum 5kW plaatsen voor uw zonne-energie. Ten tweede. Het heeft geen zin om meer kWh op te wekken dan uw eigen verbruik. Als u dit toch zou doen, dan wordt dit niet vergoed.
De opbrengst en het verbruik worden uitgedrukt in kWh (kilo-watt-uur) terwijl de ‘sterkte' van een paneel wordt weergegeven in kWp (kilo-watt-piek). Waarom dit verschil? Stel: u installeert hetzelfde paneel op eenzelfde huis in Spanje en in België. Dit paneel zal natuurlijk in Spanje meer kWh opleveren dan in België. Dus hebben we een andere parameter nodig om de ‘sterkte' van dit paneel uit te drukken. Deze parameter is kWp. Alle panelen worden onder dezelfde omstandigheden getest en het resultaat wordt uitgedrukt in kWp. Als wij dan in België bijvoorbeeld 1000 kWh willen bereiken dan moeten we 1.180 kWp plaatsen. Deze correctie heeft natuurlijk iets te maken met ons plaatselijke weertje. Het is zelfs zo dat we aan onze kust makkelijker meer kWh en kWp halen dan elders in ons land.
Ten slotte hebben ook dakligging, helling, en de keuze van zonnepanelen en omvormer een belangrijke invloed op de behaalde kWh. Er zijn dan ook de duurdere hogerendements zonnepanelen die u vanzelfsprekend ook meer kWh opleveren per kWp.